Steden en dorpen op Karpathos | Ontdek Karparhos, Griekenland

Steden en dorpen op Karpathos

Tijdens je vakantie op Karpathos het eiland wat beter leren kennen? Dan mag je de bijzondere steden en dorpen op Karpathos niet missen. Van afgelegen gehuchtjes tot levendige havenplaatsen met stranden, restaurants en genoeg vertier. Bekijk de leukste steden en dorpen op Karpathos.

Steden en dorpen op Karpathos

Pigadia: Karpathos Stad

Pigadia, Karpathos Stad | Ontdek Karpathos, Griekenland

Steden en dorpen op Karpathos: Pigadia | Ontdek Karpathos, Griekenland

Eigenlijk is er maar één echte stad op Karpathos en zelfs dat is nog maar een bescheiden stadje. Karpahos Stad heet eigenlijk Pigadia en zo noemen de meeste bewoners en aanbieders van vakanties op Karpathos de stad eigenlijk ook. Alleen op de bordjes op het eiland verwijzen naar Karpathos of Karpathos Town.

Pigadia is een levendige stad met een druk haventje. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootexcursies, bijvoorbeeld naar Apella of Kyra Panagia. En je stapt er op de veerboot. Langs de haven vind je een keur aan gezellige restaurantjes. En Plo is bijvoorbeeld een perfecte plek voor ontbijt en net achter de haven vind je een fijne winkelstraat met vrolijke winkeltjes, gezellige cafés en restaurantjes en een paar supermarkten. Als je Karpathos wilt ontdekken, is Pigadia een mooie plek om te logeren. Je vindt in de stad namelijk de meeste mogelijkheden om auto’s, scooters of quads te huren. En er zijn verschillende plekken om windsurfles, wandelingen, mountainbiketochten en andere excursies te regelen.

Accommodatie in Pigadia

Amoopi

Amoopi, Karpathos | Ontdek Karpathos, Griekenland

Van alle steden en dorpen op Karpathos is Amoopi misschien wel het leukste stadje om vakantie te vieren. Amoopi, wat ook wel wordt geschreven als Amopi of Ammopi, heeft niet echt een stadskern. De huizen, appartementen en hotels liggen verspreid over de heuvels die de verschillende baaien omzomen en dat maakt het een heerlijke, rustgevende plek. Er zijn mooie (zand)stranden in Amoopi, leuke restaurantjes en een lang pad langs de kust om lekker langs te wandelen. Ook fijn: in Amoopi heb je niet zo veel last van de soms stevige wind die op Karpathos waait. Je kunt in Amoopi bijvoorbeeld bij Appartementen Anassa Suites logeren.

Arkassa

Arkassa, of Arkasa, ligt in het zuidwesten van Karpathos en is een vrolijk en kleurrijk dorpje. In Arkassa vind je nog overblijfselen van de antieke stad die er ooit stond, hier vind je nu nog resten van de oude Akropolis. Daarnaast kun je de overblijfselen bekijken van de Byzantijnse tempel van Agia Anastasia uit de vijfde eeuw. Maar Arkasa is ook vooral kleurrijk en gezellig, en vlakbij twee fijne stranden. Agios Nikoalos is een zandstrand op zo’n 500 meter van het centrum, met een restaurantje en snackbar. Je kunt er parasols en ligbedden huren. Marmara is het andere strand, er is zowel een kiezel- als een zandstrand.

Lees meer over Arkasa Palaca Boutique Villas

Finiki

Steden en dorpen op Karpathos: Finiki | Ontdek Karpathos, Griekenland

Finiki ligt op steenworp afstand van Arkassa en ideaal als je een rustige vakantie op Karpathos wilt vieren. Finiki is nauwelijks meer dan een kleine haven. Maar die is dan ook echt de moeite waard. Rondom de haven vind je namelijk de fijnste visrestaurants van Karpathos en Finiki is dan ook de perfecte plek om aan te leggen voor een lange lunch. Wil je langer blijven? Er is kleinschalige accommodatie beschikbaar en een klein zandstrandje, aan de haven. Het uitzicht over de stoere rotsen is prachtig.

Aperi

Rijd je vanaf Pigadia naar bijvoorbeeld Spoa, Kyra Panagia of Olymbos? Dan kom je altijd wel door Aperia gereden. Een schitterend kleurrijk bergdorpje met schitterende vergezichten over zee. Vroeger was dit de hoofdstad van het eiland en nu zetelt de bisschop er. En dat is aan de grandeur van het stadje nog wel te zien. Vanuit Aperi kun je vrij gemakkelijk de stranden Achata en Kyra Panagia bereiken, met de auto of de scooter.

Olymbos

Olymbos, Karpathos | Ontdek Karpathos, Griekenland

Steden en dorpen op Karpathos: Olymbos | Ontdek Karpathos, Griekenland

Van alle steden en dorpen op Karpathos is Olymbos (of Olympos) het mooiste stadje en echt een must-see tijdens je vakantie op Karpathos. Het is het meest noordelijk gelegen stadje van het eiland en was tot en met enkele tientallen jaren geleden nog helemaal geïsoleerd. Daardoor zijn de bewoners altijd op zichzelf aangewezen geweest en is Olymbos nog behoorlijk authentiek. De vrouwen van het dorp dragen veelal nog kleurrijke, met  de hand geborduurde klederdracht. De huisjes zijn schitterend versierd en je kunt er de traditionele molens van het eiland bekijken.

Je kunt zelf met de huurauto naar Olymbos rijden. Het is een mooi ritje door de bergen en je parkeert vlak voordat je het dorp in gaat. Je kunt ook een georganiseerde dagtrip naar Olymbos boeken. Je gaat dan met de boot naar Diafani en daar vandaag word je met de bus naar Olymbos gebracht.

Diafani

Diafani is de tweede havenplaats van Karpathos en behoorlijk noordelijk gelegen. Je rijdt er in zo’n anderhalf uur met de huurauto naartoe vanuit Pigadia of pakt de veerboot vanaf Pigadia naar dit stadje. Diafani is nog een echt vissersdorpje en echt geschikt voor rustzoekers. Het is eigenlijk alleen druk in Diafani als de boten met bezoekers naar Olymbos er aankomen of vertrekken. Er zijn een paar rustige kiezelstrandjes, mooie wandelroutes en een paar fijn traditionele kerkjes te bewonderen. Vanuit Diafani vertrekken ook bootjes naar het eiland Saria.

Lefkos

Lefkos is een badplaatsje en vissersdorpje aan de westkust van Karpathos. Het westen van Karpathos is veel ruiger dan het oosten van het eiland. En het weer kan er ook zo maar ineens anders zijn. Het fijne aan Lefkos zijn de verschillende zandstrandjes die allemaal vlakbij elkaar liggen. Je kunt er heel fijn logeren en ’s avonds naar één van de vele knusse restaurantjes wandelen.

Kyra Panagia

Steden en dorpen op Karpathos: Kyra Panagia | Ontdek Karpathos, Griekenland

Kyra Panagia staat bekend als één van de mooiste stranden van Karpathos en ja, dat is het ook wel. Hoewel je eigenlijk niet kunt spreken van een echt dorpje liggen er toch een aantal huisjes, appartementen, hotels en restaurants om het strand heen. Prachtig gelegen tegen de woeste, ruig begroeide kliffen. Schitterend! Het kerkje, bovenop de heuvel, is één van de meest gefotografeerde kerkjes van het eiland. Je komt in Kyra Panagia, door (vanuit Pigadia gezien) de afslag te nemen die enkele kilometers voorbij Aperi ligt.

Lees meer over Lux View Villas in Kyra Panagia

Spoa

Steden en dorpen op Karpathos | Ontdek Karpathos, Griekenland

Spoa is een fijne ‘hidden gem’ op Karpathos en beslist één van de mooiste dorpjes van het eiland. Het tempo ligt lekker laag in het traditionele dorp en daarom is het juist zo leuk om er even doorheen te wandelen. De huisjes zijn prachtig, net als het kerkje en de verschillende kapelletjes in Spoa. Het dorp ligt prachtig omzoomd door dennenbossen en wijngaarden. Vanuit Spoa kun je naar beneden rijden om het strand en haventje van Aghios Nikolaos te bereiken.

Lees alles over Spoa

Mesochori

Steden en dorpen op Karpathos: Mesochori | Vakantie Karpathos

Mesochori is waarschijnlijk het mooiste bergdorpje van Karpathos. De witte huisjes liggen er dichtbij elkaar en het dorpje ligt knus tussen het groen. Omdat de huisjes zo dichtbij elkaar staan is het leuk om door de krui-door-sluip-door aan straatjes en steegjes te wandelen. Er is een mooi kerkje en schattige pleintjes.

Volada

Als je via Aperi naar Finiki en Arkassa rijdt, kom je als vanzelf door Volada. Een typisch Grieks eilandje met mooie witte huisjes. De kerk is er een plaatje. Niet zo gek ook, want Pasen wordt hier elk jaar uitbundig gevierd en dan komen mensen van heinde en verre naar Volada om het mee te maken.

Othos

Even verderop ligt Othos, het hoogst gelegen dorpje op Karpathos. Je vindt er een klein traditioneel museumpje, een prachtige kerk met een spitse toren en een paar mooie pleintjes. En vanuit Othos kun je de mooiste foto’s van vergezichten maken.

Pyles

Als laatste kom je in Pyles, een heerlijk boerendorpje. Er is zelf een klein agrarisch museum. Je kunt de kust al zien liggen. Stap desalniettemin even uit en bekijk alle lokale producten. Dit is namelijk de plek om een origineel souvenir te kopen, zoals olijfolie, honing, kaas, handgemaakte leren laarzen of tafellakens.

Steden en dorpen op Karpathos ontdekken?

  • Het is mogelijk om vanuit Pidagia mee te gaan met een aantal excursies, bijvoorbeeld naar Olymbos of de onbekende stranden van Karpathos.
  • Maar het is gemakkelijker om de steden en dorpen op Karpathos met een huurauto te ontdekken. Zo kun je net even wat meer zien en je kunt je eigen tijd indelen. Karpathos is geen groot eiland en druk is het al helemaal niet. Je rijdt in uiterlijk anderhalf uur overal naartoe. Lees meer over een auto huren op Karpathos.
  • Je kunt ook wandelingen door en langs de mooie steden en dorpen op Karpathos maken. Lees alles over wandelen op Karpathos.
  • Bekijk ook de mooiste dorpjes op Karpathos.
Bewaar op Pinterest!

Steden en dorpen op Karpathos | Ontdek Karpathos, Griekenland